Onderzoek

Internationaal onderzoek naar idiopathische subglottische stenose

De oorzaak van idiopathische subglottische stenose is op dit moment onbekend. Waarom het lichaam littekenweefsel aanmaakt in de luchtpijp is voor artsen nog onduidelijk. Het is een zeldzame aandoening, maar toch zijn er wereldwijd bij elkaar best een aantal mensen met deze afwijking.

Onderstaande informatie is gedateerd. Deze wordt later ververst.

Daarom doet het Vanderbilt University in Amerika een onderzoek onder ruim 1.000 ISGS patiënten. De patiënten noteren elke dag hun peakflow waarden en vullen elke 3 maanden een vragenlijst in. Op die manier kunnen de patiënten goed worden gemonitord en kunnen conclusies worden getrokken over de effectiviteit van behandelingen op zowel gezondheid als op levenskwaliteit.

Het doel van het onderzoek is dus ten eerste om de verschillende behandelingen en hun resultaten goed te kunnen vergelijken. Daarnaast proberen de onderzoekers om meer inzicht te krijgen in de oorzaken van ISGS. Maar dat laatste staat echt nog in de kinderschoenen.

De studie had in eerste instantie een looptijd van 3 jaar. In 2018 is 25.000 Amerikaanse Dollar opgehaald om het onderzoek nog 2 jaar voort te kunnen zetten.

Voor dit onderzoek hebben een aantal ziekenhuizen de handen ineengeslagen en hiervoor de North American Airways Collaborative (NoAAC) gevormd. Meer weten over deze organisatie? Bekijk dan de website van het NoAAC.